درباره موسسه

شيعه شناسی به رشته­ ای اطلاق می ­شود که به مطالعه شيعه به عنوان يک کل واقعی مي­پردازد.

از نحوه شکل­ گيري آن در تاريخ، از کيفيت بسط و گسترش آن در جوامع مختلف، از وضعيت فعلي آن در جغرافيای مسکون، از اصول عقيدتی، آموزه­ها، آئين­ها، معارف، علوم و دانش­های اختصاصي آن بحث مي­ کند.

مطالعات مربوط به شيعه­ شناسي در قالب يک رشته مستقل دانشگاهي بين دو رشته الهيات و علوم اجتماعی، از سال ۱۳۸۰ بطور متمرکز در مرکز مطالعات و تحقيقات شيعه­ شناسي آغاز و اکنون در قالب موسسه­ ای علمی پژوهشی و غيرانتفاعي و مستقل با عنوان موسسه شيعه­ شناسي ادامه کار مي­ دهد.

در زمينه ضرورت مطالعات اين مؤسسه، بايد يادآور شد که علوم و معارف اسلامي شيعي از قبيل حديث، رجال، درايه، تفسير، فقه، اصول  فقه، کلام، فلسفه، عرفان، تاريخ، مذاهب و فرق، و کتاب‌شناسي که در حوزه‌هاي علميه و يا دانشکده‌هاي إلاهيّات کشور درباره‌شان تحقيق و تفحّص صورت مي‌گيرد، يا معرفتي نظري و انتزاعي است، که ارتباطي با واقعيت‌هاي روزمره زندگي شيعيان ندارد، و يا اگر تجربي و واقعي است، مربوط به شيعيان گذشته و جوامع تاريخي است. اين دانش‌ها در هر صورت، به وضعيت جوامع و گروه‌هاي شيعي دنيا کاري ندارد. متأسفانه در شرايط کنوني، اين نقيصه را تنها مستشرقان پرکرده‌اند و در خصوص جوامع اسلامي و اجتماعات شيعي به دقت تحقيق و بررسي مي‌کنند، و هر سال کتاب‌ها و مقاله‌هاي متعددي در زمينه شيعيان ايران، عراق و بحرين و جاهاي ديگر منتشر مي‌کنند. اين تأسف هنگامي بيشتر مي‌شود که ما هم به عنوان محقق و عالم شيعي، به ناچار، به آمار و ارقام و نوشته‌ها و تحقيقات آن ها استناد کرده، ارجاع مي‌دهيم.

اين خلأ، يعني کمبود مطالعات آکادميک در زمينه جوامع و اجتماعات شيعي و بالتبع، فقدان مؤسسه و يا مرکزي که متولّي اين امر باشد، نقيصه‌اي است که ذهن جمعي و حافظه گروهي شيعه به‌شدت از آن متأثر است.

هيئت امناء:

متشکل از آقايان:

دکتر علي اکبر ولايتی (مشاور مقام معظم رهبری در امور بين الملل و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک)،

حجت­ الاسلام والمسلمين دکتر محمود تقی­ زاده داوری (استاد دانشگاه)،

حجت­ الاسلام والمسلمين وحيد احمدی (نماینده سابق مجلس شورای اسلامی)